torsdag 3 maj 2018

Rid i natt!

Titel: Rid i natt!
Författare: Vilhelm Moberg
Förlag: Albert Bonniers Förlag (1941)
Antal sidor: 297

Rid i natt! är en roman om småländska bönders frihetskamp mot utländska fogdar. Handlingen är förlagd till Sveriges stormaktstid, men när boken första gången utkom 1941, var knappast någon läsare i tvivel om att den också handlade om aktuella förhållanden. "Rid i natt!" blev ett av Sveriges skarpaste vapen i striden för andligt oberoende av främmande påtryckningar.

Vilhelm Moberg var en författare som aldrig ryggade för att framföra sina åsikter i litterära verk. Han tog ständigt den enkla människans parti mot överheten. Detta gjorde honom till en älskad författare, samtidigt som det fanns de som ville fängsla honom och som brände hans böcker. Framför allt Utvandrarna fick sedlighetens banerförare att gå till attack, då den ansågs osedlig och dessutom av vissa ansågs kränkande mot smålänningar. (Ja, det är sant!)

Mest handlade det väl kanske om att Moberg visade på vad fattigdomen verkligen innebar för dem som tvingades utstå den. Människor som tvingades till tjuvnad och prostitution, samtidigt som ett fåtal människor hade allt de kunde önska sig.

Även i Rid i natt! får vi skildringar av stånds- och klasskillnader. Fria bönder blir i det närmaste trälar när adelsmannen Kleve med drottning Kristinas godkännande lägger byar under sig. Det framhålls särskilt i boken att Kleve kommer från Tyskland, där bönderna inte hade samma frihet som i Sverige.

Att bokens herreman är tysk är naturligtvis ingen tillfällighet. Boken gavs som sagt var ut 1941, mitt under brinnande krig, och boken ska naturligtvis ses som en varning till Sveriges folk att den tyske ledaren kan vilja införa sitt styre även i vårt land.

I romanen finns det människor som inte tvekar att böja sig under Kleve, eftersom de ser en möjlighet att tjäna på det. Kleve behöver inte själv utföra sitt smutsiga värv; det finns fogdar och bödlar som gör det åt honom.

Men trots förtrycket finns det ändå människor som motsätter sig förtrycket. Män som anser att så länge som solen går upp i öster och ner i väster ska rätten bestå. Rätt är rätt och kan inte göras till orätt. En budkavle skickas ut, från by till by, och manar till motstånd. Men i en by grävs budkavlen ner i jorden av en rädd man.

Enligt Moberg spelar inte detta någon roll. Dess budskap om att försvara friheten och att bekämpa förtryckarna kommer ändå att leva vidare och föras vidare. Budkavle kommer. Budkavle går. Rid i natt!

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 27: En bok publicerad före år 2005.

Vargnatt utmanade sig själv och andra att läsa en klassiker varje månad under årets första halvår (med möjlighet till förlängning.) Rid i natt! är min aprilklassiker.

2 kommentarer:

  1. Den här hade jag inte hört talas om tidigare! Kul att läsa ditt inlägg om den :) Hoppas maj månads klassikerläsning går bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var riktigt intressant att få läsa den här boken. Maj månads klassiker för mig är Mor gifter sig av Moa Martinsson.

      Radera